Ok venner… Jeg ved slet ikke hvordan jeg skal starte den her opskrift, for jeg har vitterligt ingen opskrift på træstammer. Jeg bruger de kagerester jeg har… Smid kagerester sammen med romessens og marmelade, og vupti! Du har en masse du kan rulle til træstammer. 

Der er dog én “hemmelighed”, som udgør gode træstammer. Du bruger hjemmelavet kage! Ikke noget med købekage, købte hindbærroulader, købte mazarinkager eller hvad man nu ellers kan finde af opskrifter på nettet. Hemmeligheden bag virkelig gode træstammer, er at de udelukkende er lavet på hjemmebagte kagerester! 

Jeg giver det et forsøg med en opskrift nedenfor, men vær opmærksom på, at hvis du bestiller træstammer hos mig, er det ikke sikkert at de er lavet på nedenstående ingredienser. Jeg kan finde på at smide alt muligt i, men der er dog et par ting, der går igen hver gang jeg laver træstammer. Læs mere nedenfor i mine guidelines. 

Btw: Dette er nok den opskrift på min side med mest tekst. Det minder egentlig måske mere om et blogindlæg, men det er fordi det er så diffust og stort set altid på slump. Der er vitterligt ingen opskrift, så derfor må jeg (prøve på at) forklare mig ud af det skriftligt 😉 Vil du lave træstammer à la Debbielicious, så må du tygge dig igennem teksten 😉 

Træstammer

Træstammer

Guidelines

Træstammer
  • Jeg bruger altid boysenbærmarmelade. Helst den cremede udgave fra Den Gamle Fabrik, ellers Remas egen udgave (men der er små kerner i, og jeg kan bedst lide mine træstammer uden)
  • Jeg bruger altid romessens, aldrig rigtig rom, og altid Dr. Oetkers. Jeg bryder mig ikke om den sprittede smag, som rigtig rom giver. Der er bare intet der kan toppe Dr. Oetkers romessens! Den er sublim og der er intet over. Færdig, basta, bum! 
    (Kan du kun få fat i Tørsleffs vil jeg anbefale dig at hoppe videre til det næste supermarked og se om ikke de har Dr. Oetkers. Tørsleffs ingredienser kan bruges til mange ting. Jeg bruger selv tit deres vaniljeessens, men jeg går (desværre) en stor bue udenom deres romessens, da jeg virkelig ikke synes den gør noget godt for hverken romkugler eller træstammer). 
  • Jeg bruger altid både en lys kage og en chokoladekage. Nogle gange halv af hver, andre gange mere 2/3 og 1/3 af enten hhv. lys og mørk kage eller omvendt. Den lyse kage er gerne enten denne kage eller drømmekagebunde, og chokoladekagen er som oftest min mudcakebund, som du finder lige her eller min brownie som du finder her. Eller gerne en blanding af de to. Uanset hvad, er chokoladekagen som jeg bruger, altid en eller anden form for tung chokoladekage. 
  • Jeg overtrækker altid med Odense Marcipan og altid med figurmarcipan. Det er sådan jeg opnår de finde farver. Enten køber jeg dem indfarvet, eller også køber jeg den hvide og farver den selv med pastafarve. Smagen er helt i top, smager lige præcis som marcipan skal smage, er heeelt finkornet og giver derfor en virkelig flot finish og så er den nem at arbejde med. Jeg bliver ofte spurgt om jeg overtrækker med fondant, for hvordan kan jeg ellers opnå så flotte farver og så stramt et look? Og nej, jeg bruger aldrig, aldrig, aldrig fondant til noget som helst – og slet ikke til træstammer! Svaret er simpelt: Odense Figurmarcipan!
  • Jeg er en klaphat til at temperere chokolade – men jeg skal nok få knækket koden, og jeg helmer ikke før jeg har lært det!! Jeg dypper altid mine ender i Callebaut chokolade. Det er den chokolade der smager bedst, og er nemmest at arbejde med. Jeg har ikke tal på hvor mange træstammer jeg har lavet, og hvor chokoladen er tempereret forkert og jeg derfor har stået med striber på chokoladen! Det er mega øv, og med billig chokolade sker det desværre oftere, end med chokolade i god kvalitet. Derfor Callebaut! Og det være sig alle 5 af deres varianter, mest den mørke, men ellers har jeg også brugt ruby (på billedet med hjerterne ovenfor), hvid, mælk og gold. Alle varianter er lige gode! 
  • Skal man rulle sin marcipan ud på flormelis eller kartoffelmel/Maizena? Der er garanteret lige så mange meninger som der er mennesker. Nogle sværger til det ene og kunne aldrig forestille sig at bruge det andet, nogle har det omvendt og nogle bruger det ene, den ene gang, og det andet den anden gang. Jeg ruller altid min marcipan ud på flormelis, men har ellers ingen stærke følelser omkring hverken det ene eller det andet…
  • Jeg tror det var det… Det var de 6 punkter jeg havde, som går igen hver gang. Hvad der så kommer i, varierer lidt fra gang til gang. Lad os springe ud i det, og se på hvordan det kunne se ud når jeg laver træstammer…
    Denne opskrift giver ca. 40-60 træstammer. 
Træstammer

Sådan gør du

Psst! Skal du se en video af fremgangsmåden, så hop til punkt 4 og tryk på linket.

1

Smid alle kageresterne op i din køkkenmaskine og tænd for den. Lad den køre til det hele er smuldret sammen til små krummer. Har du ingen køkkenmaskine, så smuldrer du det bare op i en skål med hænderne. 

2

Tilsæt marmeladen og romessensen og lad maskinen køre lidt videre. Har du ingen køkkenmaskine, blander du det bare sammen med hænderne. 

Bland det i et par minutter, til massen har ændret konsistens, og er blevet mere til en klump. 

Det er her jeg vurderer massens konsistens og kan finde på at tilsætte lidt smeltet chokolade, lidt revet marcipan, lidt mere rom essens, lidt mere marmelade, lidt mere kage af den ene eller den anden slags, lidt gulerodskage, lidt banankage eller noget helt tolvte… Vær ikke bange for at eksperimentere! Og smag dig frem! En lille smule banankage er virkelig godt i træstammer. Det giver en helt anden sødme og smager på en helt finurlig måde. Ikke som sådan af banankage, men lidt mere udefinerbart – på den gode måde. Det tilføjer helt sikker noget godt til massen. Prøv løs og brug hvad du har i fryseren… 

Er din masse lidt for usammenhængende, så tilføj enten mere marmelade eller smeltet chokolade. 

Træstammer

3

Afvej klumper á 100-130 gram til der ikke er mere masse tilbage. Tril hver klump til en lang pølse på 35 cm og læg den på en plade/form med tilklippet bagepapir i bunden. Sørg for kun at have bagepapir i bunden af pladen/formen, så der ikke sidder krøllet papir op af kanterne, som kommer til at sidde fast i pølse enderne.  

Hvor meget klumperne vejer og hvor lange pølserne er, er fuldstændig irrelevant. Min plade er 35 cm lang, så det er de mål der passer hos mig. Har du en plade der er kortere, så afvej lidt mindre masse. Du kan jo prøve at lave en pølse på 35 cm der vejer 100-130 gram. Skære lidt af enden af, så den passer til din plade og så veje pølsen. Så ved du hvor mange gram dine pølser skal veje.  

Når du har trillet alle pølserne, så stil dem på køl. Herved hærdes de lidt, og de bliver nemmere at arbejde med når de skal have marcipan på. De kan også svøbes i marcipan uden at have været på køl, så er massen bare blødere og lidt sværere at arbejde med. 

Træstammer

4

Imens pølserne er på køl, kan du lige rydde de brugte redskaber af vejen og gøre plads til næste skridt. Tag gerne en kop kaffe imens, så du er sikker på at pølserne bliver helt kolde. 

Find en silikonemåtte frem og temperer din chokolade. Enten i en chokoladesmelter, over vandbad eller i en mikroovn. Hvor mange grader din chokolade skal have, kommer an på, om du bruger mørk, ruby eller en anden form for chokolade. Jeg vil aller nådigst henvise til Google. Den er også min ven, når jeg (prøver på at) temperere(r) chokolade.  

Ok, og her kan det godt blive lidt tricky at skrive sig ud af, men jeg har prøvet… Læs det evt. igennem 2 gange hvis det ikke lige giver mening i første hug. (Eller tag et kig på denne live på Instagram)

Find nu din marcipan frem. Drys det rene bord med flormelis, og begynd at rulle marcipanen ud. 100 gram marcipan passer ca. til 1 pølse (med lidt marcipan i overskud). Rul marcipanen ud til en rektangel på 35 cm i længden og ca. 8-10 cm i højden. Tag en af de kolde pølser ud af køleskabet. Pas på den ikke knækker. Læg den ca. 3 cm fra toppen, med bunden i vejret. Den er jo blevet en lille smule flad på den side, den har hvilet på inde i køleskabet. Læg pølsen, så den flade side peger op mod loftet. På den måde får du marcipansamlingen nedad, når du er færdig. Rul den øverste kant af marcipanen ned på midten af den flade side på pølsen, og tryk let hele vejen ned ad pølsen. Rul pølsen ind over marcipanen og skær det overskydende marcipan fra, langs pølsens kant. Tril pølsen ind mod dig selv, så den flade side igen peger op ad og tryk igen kanten af marcipanen ned over den anden marcipankant. Læg pølsen med marcipansamlingen ned mod bordet. 

Træstammer

5

Rul pølsen ganske let, så den bliver en lille smule længere. Skær nu enden af i den ene ende, og skær herefter ned af pølsen for hver 4 cm ca. Jeg får mellem 9 og 11 træstammer ud af én pølse. Gem alle enderne på en tallerken og spis dem når du er helt færdig til sidst 😉 

Dyp nu alle enderne i den tempererede chokolade. Pas på ikke at fedte for meget med det, og vær omhyggelig og forsigtig ved hvert dyp, så der ikke ender chokolade smurt ud over alle træstammerne. Sørg for at holde chokoladen varm og ved samme temperatur under hele processen. Rør rundt undervejs. Læg de små træstammer på silikonemåtten en efter en, som du får dyppet dem. Husk også her, at lægge dem med god afstand, så du undgår at der kommer chokolade uheldige steder på træstammerne. 

Træstammer

6

That’s it you guys!! Du er nu færdig og har nu lavet de fineste træstammer. Lad træstammerne stå til chokoladen har sat sig, og flyt dem herefter over på det ønskede underlag. Det være sig et fad, kagepap, kagestativ, kageopsats eller hvordan du nu ellers ønsker at servere de små dimser. Er de svære at få af silikonemåtten, så før en lille, skarp urtekniv ind under hver og rul dem af måtten. Nogle gange kan de også blot rulles af måtten uden brug af kniv. Easy peasy! 

Jeg plejer gerne at lægge mine over på et underlag drysset med flormelis, så jeg er sikker på, at det ikke hænger fast i det underlag de skal serveres på. Skal de stå snorlige og ønsker du ikke synligt flormelis på dit underlag, så kan du pudre undersiden af træstammerne med flormelis. Drys lidt flormelis ud på bordet, og dyp maven på træstammen i flormelissen og læg dem over på det ønskede underlag. Vupti, fine, rene træstammer uden et eneste synligt drys af flormelis. 

7

Marcipan kan godt begynde at “svede” når den kommer ind og ud af køleskabet. Alt for mange temperaturudsvingninger er ikke super godt for sådan en omgang marcipan. Så når de tages ud af køleskabet, kan træstammerne godt blive lidt våde, men det tørrer fint i sig selv igen efter nogen tid. 

Jeg plejer at anbefale at servere træstammerne direkte fra køleskabet. Både fordi jeg bedst kan lide træstammer kolde, men også for at undgå at servere våd marcipan. Det er ingen interesseret i. Min mor kan fx bedst lide træstammerne stuetempereret, så hun tager dem ud af køl og lader den blive stuetemperatur – hvilket også gør at kondensen fordamper på træstammerne – før hun serverer dem. Det er vel en smagssag, om man kan lide træstammer kolde eller stuetempereret, tænker jeg 🙂 

Må jeg se og/eller dele dit resultat, så send gerne billederne til mig, tag mig (debbieliciousdk) eller brug mit hashtag #debbieliciousdk 🤩 

Træstammer Pridetræstammer

Det skal du bruge