Disse småkager blev oprindeligt udbudt som en vinterferieaktivitet hos Debbielicious. Coronaen hærgede, de gængse vinterferieaktiviteter var nødsaget til at holde lukket og der var generelt ikke meget at tage sig til med børnene. Så hos Debbielicious kunne man komme ned og hente sig et DYI-kit, så man kunne gå hjem og bage sammen med børnene. Lad os bare sige, at det var RET så populært.

 

Hop i køkkenet med børnene og lav et par regnbuesmåkager! Det kan være enormt hyggeligt at have børnene med i køkkenet, og med lidt forberedelse går det let som en leg. Har du små børn anbefaler jeg at du går i køkkenet uden børn under punkt 1-3 og hiver børnene med fra punkt 4. Har du større børn kan de godt være med fra start. 

 

Denne opskrift giver 3 kits, Det er svært at lave portionen af dej mindre end det. Så enten kan i lave regnbuer af 3 omgange, lave virkelig mange småkager eller lave 2 ekstra kits og dele et regnbuekit ud til naboen på begge sider. Det vil de nok blive glade for 🙂 

Billederne er minimalt redigerede, da jeg prioriterede tiden på at få kits klar, fremfor at redigere billeder 😉 

Det-bliver-godt-igen-regnbue-småkager

Det-blier-godt-igen-regnbue-småkager

Det skal du bruge (redskaber)

1

Kagerulle

2

Lille skarp kniv

3

Saks

4

Lineal

5

To stykker mellemlægspapir

6

Bageplade beklædt med bagepapir (og en ovn)

Sådan gør du

1

Rør flormelis og blødt smør sammen til en luftig smørcreme. Pisk i minimum 5 minutter, gerne 10. 
Pisk ægget i sammen med salt og vaniljeessens. 

Pisk/Ælt nu alt melet i. 

2

Mål klumper af dej af i følgende mål: 

70 gram (skal senere farves rød) 

60 gram (skal senere farves orange) 

45 gram (skal senere farves gul) 

40 gram (skal senere farves grøn) 

30 gram (skal senere farves blå) 

25 gram (skal senere farves lilla) 

Ovenstående klumper af dej, danner én færdig rulle regnbuedej, som i sidste ende giver 20-26 regnbuer. 

Der er masser af småkagedej tilbage. Lav enten to portioner regnbuer mere af den resterende dej, frys den ned eller rul den ud og stik sjove småkager ud af den med udstikkere. 

3

Start med at ælte alle de afvejede dejklumper hver for sig og form dem til små kugler. Prik et hul i midten af hver kugle med tommelfingeren og put pastafarve ned i hver udhulning. Brug en kødnål og kom en god klat i hver kugle. Luk dejen omkring hullet og lad kuglerne ligge på bordet hvis du går i gang med børnene indenfor en time. Skal du først i gang senere eller i morgen eller engang derefter, så læg dem i køleskabet og hiv dem ud en times tid inden i skal lave regnbuer, så dejen kan nå at blive blød og ikke er stenhård. 

Lav glasur af vand og flormelis og hæld det på en sprøjtepose hvis du har. Har ud ingen, så put det i en lille 2 liters frysepose. Det kan også helt fint fungere. 

Du er nu færdig med voksenforberedelserne 🙂 

4

Hvis det er nu du hiver børnene med, så er vi klar til at begynde. Lad os så komme i gang! 

Læg dejklumperne op i en række på køkkenbordet og lad de små fingre gå i gang. Lige nu er dejklumperne blege og ligner en almindelig småkagedej, men begynd at ælte, og se magien ske. Når I har æltet dem allesammen, bør de ligne modellervoks og se ud som på billedet nedenfor.

Er der kommer lidt for lidt farve i, kan det godt nås på nuværende tidspunkt. Så tilføjer i bare lidt mere og ælter det ind i. Du kunne også selv have æltet farverne ind i dejklumperne, så børnene blot skal samle regnbuen, men min erfaring er, at det, at se dejen forvandle sig til farvet dej, er en stor del af at lave regnbuesmåkager. Det er hele wauw-effekten 🙂 

5

Rul den lilla klump til en pølse på 8 cm. 

6

Form den blå klump til en lille firkant og rul den ud mellem to stykker mellemlægspapir med en kagerulle. Har du ingen kagerulle, så tryk den flad med fingrene. Den skal gerne måle ca. 8×8 cm når i har rullet. Placer den lilla pølse på midten af den blå firkant, og svøb den blå dej om den lilla. Skal du have en oversigt over størrelserne på de firkanter i skal rulle ud? Så hop ned i bunden af siden. 

7

Rul den grønne klump ud på samme måde som den blå. Den grønne klump skal gerne lande på ca. 10×8 cm. 

8

Brug evt. den øverste del af mellemlægspapiret til at svøbe dejen med, hvis den er meget blød. 

9

Hvis den udrullede firkant er blevet for kort i hjørnerne, så er det simpelthen så dejligt, at denne dej er nem at arbejde med, så hiver/former i bare lidt forsigtigt i hjørnerne og tilpasser dem. 

10

Form nu den gule klump til en lille firkant og læg den på mellemlægspapiret. Rul den ud til en firkant der måler ca. 9×12. Svøb den grønne pølse i den gule firkant. 

11

Form nu den orange klump til en firkant og læg den på mellemlægspapiret. Rul den ud til en firkant der måler ca. 10×14 cm. Er dejen blevet så blød så den rullede pølse er blevet anderledes i målene, og ikke længere passer til de skrevne mål her, så svøb bare pølsen og form den udrullede firkant så den kan nå lukningen. Det kan man nemlig med denne dej. 

12

Form til sidst den røde klump til en firkant og læg den på mellemlægspapiret. Rul den ud til en firkant der måler ca. 10×15 cm. Er pølsen blevet for lang ift. målene på firkanten, så skub bare i begge ender på pølsen, så den rammer målene på firkanten igen. 

13

Svøb den røde dej om den orange pølse. Rul mellemlægspapiret om pølsen og læg den med samlingerne nedad i køleskabet i 2,5 time. Er børnene kørt trætte i udrulning og at svøbe og orker ikke mere efter de 2,5 time, så vent til i morgen. Dejen kan sagtens ligge i køleskabet natten over. Faktisk kan den ligge i 14 dage i køleskabet, før den skal bruges 🙂 

14

Når dejen er blevet helt kold skærer i begge ender af. Herefter skærer i skiver af dejen på ca 1 cm. Mine skiver målte måske 0,8 cm, men det kommer sig ikke så nøje. Afhængig af tykkelse på skiverne, bliver der mellem 20 og 26 regnbuer ud af denne portion. Halver derefter alle skiverne og placer dem på en bageplade. Pølsen er jo blevet en anelse mere tyk på den ene led, efter at have ligget i køleskabet. Så der er to måder at halvere skiverne på. Jeg synes regnbuerne bliver pænest, hvis man halverer dem ved at sætte kniven ved samlingen og skære ned igennem. Så bliver regnbuerne højere og ikke aflange og flade. Men det kan i jo selv vurdere 🙂 

15

Bag regnbuerne ved 175 grader i en forvarmet ovn (ikke varmluft). Giv dem 8 minutter. Husk at ovne er forskellige, så hold lidt øje undervejs. Er du i tvivl, så giv dem hellere 7 eller 7,5 minut end 9 eller 10. Efter de 8 minutter, så placer småkagerne på en rist til afkøling. 

16

Nu er det tid til glasur! Børn elsker at pynte kager – this is the fun part! Klip et lille bitte hul i posen (husk: du kan altid klippe større, men ikke mindre) og sprøjt små skyer af glasur ud for enden af regnbuerne. Jeg synes det fungerer bedst at ridse en sky op, for herefter at fylde den ud med glasur. 

17

Vil i give skyerne en lille 3D-effekt, så sprøjt en ny og mindre sky oven på dem i allerede har lavet. Her er det bare vigtigt at den første sky er tør inden i sprøjter en ny på. Smid evt. lidt krymmel eller glimmer på, hvis i synes. 

18

Jeg håber det var sjovt at lave “Det-bliver-godt-igen-regnbue-småkager”. Husk endelig at bruge mit hashtag #debbieliciousdk og/eller tag mig hvis du poster billeder på SoMe. Jeg vil så gerne se jeres resultater og dele dem på mine SoMe kanaler! 🙂 

Det-blier-godt-igen-regnbue-småkager

19

Størrelser på dejklumperne: 

 

Lilla: Pølse på 8 cm

Blå: 8 x 8 cm

Grøn: 8 x 10 cm

Gul: 9 x 12 cm

Orange: 10 x 14 cm 

Rød: 10 x 15 cm

Det skal du bruge (ingredienser)